Tekstschrijver met bovennatuurlijke krachten

Een tekst schrijven, dat is toch niet zo moeilijk? In wezen zet een tekstschrijver ook alleen maar woorden in de juiste volgorde, meer niet. Maar wie het goed aanpakt, kan lezers beïnvloeden. Pas dán wordt het spannend.

Nu ben ik geen Stephen King, maar toch heb ik als freelance journalist en tekstschrijver voor media en bedrijven hetzelfde doel, namelijk de lezer boeien met een goed verhaal. Alleen schrijf ik geen spannende beststeller, maar persberichten, SEO-vriendelijke webteksten, socialmediaposts, blogs, nieuwsberichten, vakinhoudelijke artikelen en contentmarketingplannen.

Taal en ritme

Of je nu een boek schrijft over het hiernamaals of een artikel over elektrische bezorgscooters; je moet de lezer vangen en vasthouden. Dat is een spel van taal en ritme. Ik hou zelf van teksten die lekker ‘weglezen’, met alledaags taalgebruik en zonder overbodige woorden. Ik schrap liever woorden dan dat ik ze toevoeg.

Magische tekstschrijver

Voor mij als freelance tekstschrijver is het uiteindelijk de kunst om het verhaal van de opdrachtgever te matchen met de behoefte van de doelgroep. Dát is magie. Als een tovenaar kun je met de juiste spreuken mensen bewegen ergens te klikken, iemand te gaan volgen, informatie te geven of uiteindelijk iets te kopen. Best gaaf als je die bovennatuurlijke krachten bezit, toch? Ik vraag me af of Stephen King kan wat ik kan.